۱- مهره شش گوش( HEXAGON NUTS)

مهره‌های شش گوش که به مهره‌های هگزان نیز معروف هستند، مهره‌هایی با شکل شش ضلعی هستند. آنها عمدتاً همراه با پیچ و مهره  برای بستن ایمن قطعات استفاده می شوند. مهره‌های شش ضلعی بر اساس ضخامت اسمی خود انواع مختلفی دارندو بر اساس ضخامت، جنس، فرایند تولید و موارد دیگری دسته‌بندی می‌شوند

کاربرد مهر‌های شش‌گوش

مهره های شش گوش بار اساس دسته‌بندی جنس و استقامت خود، برای ماشین‌آلات، تجهیزات و سازه‌های سبک و سنگین، صنایع ساختمانی و برقی و تجهیزات ریلی استفاده میشوند و دامنه کاربرد بسیار گسترده‌ای دارند.


۲- مهره مربعی (SQUARE NUTS)

همانطور که از نام آن پیداست، مهره شکل مربعی دارد. این مهره ها که به آن مهره‌های چهار وجه نیز گفته می شود، برای چسباندن دو محصول به یکدیگر با ذوب یک نوع فلز خاص در دمای بالا استفاده می شود تا آنها در جای خود جوش داده شوند.

کاربرد مهره مربعی

مهره های مربعی خاصیت چسبندگی بسیار خوبی دارند و به طور گسترده در صنایعی مانند حمل و نقل جاده ای و ساخت و ساز خانه استفاده می شوند. این نوع مهره، تقریباً تمام صنایعی را که به اجزای بست نیاز دارند، پوشش می دهد و یکی از رایج ترین اتصال دهنده های مکانیکی است.


۳- مهره فلنج ( FLANGE NUTS)

مهره‌های فلنج که به‌عنوان مهره‌های یقه‌ای، مهره‌های فلنج دندانه‌دار یا مهره‌های فلنج شش گوش نیز شناخته می‌شوند، مشخصات ابعادی مشابهی با مهره‌های شش گوش دارند. تفاوت اصلی در واشر یکپارچه زیر مهره است که دارای دندانه های ضد لغزش است. این طراحی سطح تماس بین مهره و قطعه کار را افزایش می دهد و عملکرد ضد شل شدن را در مقایسه با ترکیبی از مهره ها و واشرهای معمولی افزایش می دهد.

کاربرد مهره فلنج

مهره های فلنج در درجه اول برای اتصال دو لوله یا یک لوله و یک قطعه  استفاده می‌شود. خاصیت آب‌بندی دارن و کاربرد اصلی آنها در موقعیت‌هایی مانند اتصالات لوله یا قطعاتی که در معرض باران و نور خورشید هستند بیشتر نمایان می‌شود. این مهره ها توانایی تحمل فشار و دمای بالا را دارند و از نشتی و شل شدن قطعه جلوگیری می‌کنند.


۴- مهره پلاستیکی (NYLON NUTS)

مهره‌های پلاستیکی که به عنوان مهره‌های نایلونی نیز شناخته می‌شوند، از مواد نایلونی تولید می‌شوند. از ویژگی‌های این نوع مهره میتوان گفت آن‌ها عایق عالی و نارسانای الکتریکی هسنتند، مقاومت قابل قبولی در برابر حرارت دارند، وزن سبک در برابر استحکام بالا و مقاومت در برابر خوردگی، این نوع مهره‌ها را محبوب کاربرد‌های خاصی کرده.

کاربرد مهره پلاستیکی

مهره پلاستیکی در بخش های مختلف صنعتی، به ویژه در صنایع آبکاری و ارتباطات کاربرد دارد. مهره‌های پلاستیکی در برابر سیگنال‌های تداخل مقاوم هستند و برای کاربردهای ارتباطی مناسب هستند. مقاومت اسیدی و قلیایی آنها همچنین باعث می‌شود که در محیط‌هایی که اسیدها و بازهای قوی دارند، مانند صنعت آبکاری، قابل استفاده باشند. این مهره‌ها در صنایع الکتریکی و لوازم برقی و پزشکی و دندان‌پزشکی نیز کاربرد گسترده دارند


۵- مهره قفلی(LOCK NUTS)

مهره های قفلی نوعی مهره با خاصیت کشسانی (الاستیکی) هستند که اغلب به عنوان مهره ثانویه در سازه‌های قفل‌کننده دو مهره استفاده می‌شود. مهره‌های قفلی با وزن تنها حدود ۵ درصد از مهره‌های معمولی در زمینه‌های هوافضا و زمینه‌های مرتبط به کار می‌روند.

کاربرد مهره قفلی

مهره‌های قفلی معمولاً به عنوان بست‌های باربر اولیه استفاده نمی‌شوند. هدف آنها این است که روی یک مهره محکم شوند تا از شل شدن آن جلوگیری شود و به طور موثر به عنوان یک مهره قفل کننده عمل می‌کند. برای استفاده از آنها، ابتدا اتصال را با یک مهره معمولی محکم کنید، سپس مهره قفل را با دست محکم کنید و از تماس با مهره معمولی اطمینان حاصل کنید. در نهایت، با استفاده از یک آچار مهره قفل را 60 تا 90 درجه دیگر بچرخانید. هنگام شل شدن، مهره شش گوش معمولی باید سفت شود و بین مهره قفلی و مهره شش گوش فاصله ایجاد شود تا قفل آزاد شود.


۶- مهره درپوش‌دار (CAP NUTS)

مهره های درپوش‌دار که با نام مهره کلاهک‌دار هم شناخته می‌شوند، مهره های شش گوش با کلاهک هستند. این کلاهک ها از قسمت بیرونی محافظ کرده و  از ورود آب یا مواد خورنده محافظت می‌کنند.در نتیجه‌ی این محافظت از زنگ‌زدگی جلوگیری شده و عمر پیچ و مهره و قطعات متصل شده افزایش پیدا می‌کند.

کاربرد مهره کلاهک‌دار

مهره های کلاهک‌دار کاربردهایی مشابه مهره های شش گوش دارند. کلاهک از لغزش مهره اصلی جلوگیری می‌کند و سفت کردن آن به ابزارهای تخصصی مانند آچارهای ترکیبی، آچار  فرانسه، آچار دو‌سر تخت یا آچارهای سوکت مخصوص برای سفت کردن نیاز دارد. کاربرد گسترده آنها به طور عمده در قطعاتی است که نیاز به جداسازی و نگهداری مکرر دارند. مانند اتصالات لاستیک و محور در خودروها، سه چرخه ها، و وسایل نقلیه الکتریکی، و همچنین در تجهیزاتی که اتصال در معرض دید قرار دارند، استفاده می شود تا نمای قطعه زیباتر دیده‌شود.


۷- مهره شکاف‌دار  (SLOTTED NUTS)

مهره‌های شکافدار عمدتاً به مهره‌های شکاف‌دار شش گوش اطلاق می‌شود که دارای شیارهایی در بالای شش ضلعی هستند. این مهره‌ها همراه با پیچ‌های دارای سوراخ یا پین برای جلوگیری از چرخش نسبی استفاده می‌شوند. عملکرد آنها همانطور که در استانداردهایی مانند GB6178-6181 تعریف شده است، جلوگیری از چرخش پیچ‌ها در هنگام قرار گرفتن در معرض نیروهای خارجی است، 

کاربرد مهره شکاف‌دار

مهره‌های شکاف‌دار برای محکم کردن محورهای خودرو با بستن پیچ و مهره‌های محور چرخ‌های جلو و عقب استفاده می‌شود و باعث اطمینان از اتصال محکم شاسی و لاستیک‌ها می‌شود. برای جلوگیری از شل‌شدن، در این مهره‌ها با استفاده از پین‌ٔهایی که از شکاف‌ٔهای مهره‌ها عبور می‌کنند، محکم می‌شوند. مهره‌های شیاردار همچنین برای اتصال اجزای مکانیکی مختلف در ماشین‌آلات تولیدی مانند بلبرینگ‌ها، چرخ‌دنده‌ها و کوپلینگ‌ها استفاده می‌شود.


۸- مهره بالدار (WING NUTS)

مهره بال‌دار که با نام مهره خروسکی یا مهره پروانه‌ای نیز شناخته می‌شوند، با شکل منحصر به فرد با سر خمیده خود شبیه به یک پروانه زیبا و برجسته است. این مهره نه تنها ظاهری جذاب دارد، بلکه اهداف کاربردی نیز دارد.

بسته به فرآیند تولید، بال مهره‌ها را می‌توان به مهره‌های بال سرد ، بال مهره های ریخته گری و مهره های بال مهره ای تقسیم کرد . از نظر شکل می توان آنها را به مهره های بال مربعی و بال گرد تقسیم کرد.

کاربرد مهره بالدار

مهره های بالدار یا خروسکی برای بستن آسان با دست طراحی شده اند و نیاز به ابزار اضافی برای سفت کردن ندارند. طراحی بالدار آنها، سطح جانبی را برای اعمال نیرو افزایش می‌دهد و با اندکی فشار دست براحتی باز و بسته میشوند. آنها به طور گسترده در تجهیزاتی که نیاز به جداسازی و نگهداری مکرر دارند، مانند تجهیزات پزشکی، انرژی باد، هوافضا، تجهیزات اداری، پتروشیمی، الکترونیک، ارتباطات و صنایع دریایی استفاده می شود.


۹- مهره تی (T-NUTS)

مهره‌های تی  شبیه به حرف T انگلیسی هستند که برای جلوگیری از شل شدن و چرخش قطعات در حین نصب طراحی شده‌اند. آجیل تی در اشکال دیگری مانند لوزی و مربع نیز وجود دارد. مهره‌های بدون رزوه پیچ کمر نامیده می شوند که برای اتصال تحت نیروهای متغیر مفید هستند. پیچ و مهره های با مقاومت بالا که برای سازه‌های فولادی طراحی شده‌اند دارای سرهای بزرگتر و اندازه‌های متفاوت هستند.

کاربرد مهره تی

مهره‌های تی به دلیل راحتی در نصب و جداسازی قطعات بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند. آنها به طور قابل توجهی بهره‌وری نیروی کار را با امکان نصب آسان قطعات در موقعیت های مختلف بهبود می‌بخشند. این کیفیت آنها را برای شیارهای تی در ماشین‌های فرز مختلف مناسب می‌کند.این مهر‌ها از اصلی‌ترین قطعات در اتصالات پروفیل‌های آلومینیومی میباشد که کاربردهای گوناگونی در ساخت سازه‌های آلومینیومی دارد بطوریکه اتصال پروفیل ها به همدیگر و یا به قطعات دیگر بدون مهره‌های تی (T) امکان‌پذیر نیست.


۱۰- مهره فنری (SPRING NUTS)

مهره های فنری، متشکل از فولاد فنری جوش داده در زیر یک مهره استاندارد است که دارای عملکرد خود قفل شونده هستند. آنها به پایداری تجهیزات و افزایش طول عمر آن کمک می‌کنند.

کاربرد مهره فنری

مهره فنری را مهره کانالی هم می‌نامند. زیرا کاربرد اصلی آن در کانال ها پروفیلهای الومینیومی است که با فشار فنر، مهره داخل کانال ثابت میشود و کار اتصال را راحت می‌کند. این مهره در حفظ پایداری حتی در شرایط لرزش، ضربه و تغییرات دما عملکرد عالی دارد. ویژگی ضد شل شدن و مقاومت در برابر لرزش، این نوع مهره را برای کاربردهای مختلف تجهیزات مناسب می‌کند. و عمده کاربرد مهره فنری در صنایع ساختمانی است